EDİGE DESTANI

Edige destanında, XIII. yüzyılda Hazar denizi kıyısında kurulan Altınordu Hanlığının XV. yüzyılda Timurlular tarafından yıkılışı anlatılmaktadır.

Destanın adı, Altınordu Hanı ve bu destanın kahramanı Edige Mirza Bahadır’a atfen verilmiştir. Edige Mirza Bahadır’ın devletini ayakta tutabilmek için yaptığı büyük mücadeleler, ölümünden sonra XV. yüzyılda destan haline getirilmiştir.

1820’yılından itibaren yazıya geçirilen Edige destanının Kazak-Kırgız, Kırım, Nogay, Türkmen, Kara Kalpak, Başkırt olmak üzere altı rivâyeti tesbit edilmiştir. Çeşitli Türk guruplar arasında Alp Er Tunga ve Oğuz Kağan gibi ilk Türk destanlarının izlerini taşıyan, Türk kahramanlık dünya görüşünü temsil eden, ortak edebiyat geleneği içinde yer almamış pek çok başka destan örneği bulunmaktadır.

Osmanlı sahasında destandan hikâyeye geçişte ara türler olarak da nitelendirilen çok tanınmış ve bir çok Türk topluluklarınca da bilinen Köroğlu örneği yanında daha sınırlı alanlarda tesbit edilen Danişmendname, Battalname gibi ilgi çekici örnekler de bulunmaktadır.

Kaynak: https://www.turkedebiyati.org/timur-edige-destanlari/

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

TİMUR DESTANI

YAŞ DESTANI - Seyrânî

KEREM İLE ASLI - Halk Hikayeleri

MURABBA - Namık Kemal

AŞK ATEŞİ - Yunus Emre

KOŞMA - HALK EDEBİYATI NAZIM BİÇİMLERİ

CENGİZ HAN DESTANI

BİZİM ŞARKIMIZ - Necip Fazıl Kısakürek

KAŞAĞI - Ömer Seyfettin

BATTAL GAZİ DESTANI(BATTALNAME)